dimecres, 7 d’agost del 2013

[CINEFORUM] EL JARDINERO FIEL

1.      Explica breument l'argument de la pel·lícula

Va sobre les atrocitats que ocorren a Kenya. La dona de Justin, Tessa, és trobada assassinada a Kenya. Llavors Justin comença a investigar la seva mort i va descobrint el que anteriorment investigava Tessa, tot el circ que hi ha muntat darrere de una suposta medicina contra la tuberculosi.

2.      On es desenvolupa l'acció?. Quants països apareixen al llarg del film?

Es desenvolupa en Kenya, també apareix Alemanya.

3.      Localitza Kenya en un mapa d'Africà.

Està a l'est del continent africà.

4.      Cerca informació sobre la dipraxa.

Encara Dypraxa presentava propietats curatives, també podia matar i no era rendible tornar al laboratori i eliminar els efectes secundaris, de manera que aquells pacients que patien aquest efecte s'eliminaven de l'estudi, falsejant les dades. D'aquesta manera es guanyaven milions de dòlars per part de la indústria farmacèutica. Es suposa que la Dypraxa era una cura contra la tuberculosi.

5.      La multinacional KDH, que tipus de negocis fa en Àfrica?

La KDH fabrica la Dypraxa que és un medicament que se suposa que cura la tuberculosi, però que també pot matar perquè encara no tenen la fórmula perfeccionada. Fan veure que hi haurà una epidèmia de tuberculosi a tot el món per així guanyar molts diners venent la Dypraxa.

6.      Quantes persones hi ha malaltes de SIDA  a Àfrica? I de tuberculosis?

Al voltant de 27,9 milions de persones tenen el sida en Àfrica. I 4 milions tenen tuberculosi.

7.      Enumera els premis que ha obtingut la pel·lícula.

Oscar a la millor actriu de repartiment
British Independent Film Awards 2005
Golden Globes 2006

(Ha estat nominada a molts més, però només en aquests ha estat guanyadora.)

8.      Quin protocol ètic ha de seguir-se en els assaig clínic?

Investigació bàsica. Abans de poder iniciar un assaig clínic, els metges han de tenir alguna teoria sobre el motiu pel qual un tractament nou podria ser eficaç. Estudis en animals. Els metges proven primer el tractament nou en animals per determinar si podria ser beneficiós o perjudicial per a les persones. La proposta. Una vegada que els metges que fan l'estudi demostren que el nou tractament és innocu en animals, es presenta una proposta a un grup de metges, estadístics, científics i individus de la comunitat que són membres d'una junta de revisió institucional (JRI) independent. Cerca de pacients. Després de rebre l'aprovació de la JRI, els metges han de trobar pacients per a l'estudi. Tots els pacients que participen en un assaig clínic són voluntaris.

Cada assaig clínic té pautes relatives a la participació. Aquestes pautes consisteixen en una llista de factors anomenats criteris d'inclusió i exclusió. Els criteris d'inclusió i exclusió ajuden els metges a obtenir resultats precisos.


9.      Cerca informació sobre l'origen de la SIDA

Per l'aparició d'unes taques de color rosaci en el cos de l'infectat, la premsa va començar a cridar a la sida, la «pesta rosa», causant una confusió, atribuint-la als homosexuals, encara que aviat es va fer notar que també la patien els immigrants haitians als Estats Units, els usuaris de drogues injectables i els receptors de transfusions sanguínies. Fins a 1984 es van sostenir diferents teories sobre la possible causa de la sida. La teoria més reconeguda actualment, sosté que el VIH prové d'un virus anomenat «virus d'immunodeficiència en simis» (SIV, en anglès), el qual és idèntic al VIH i causa símptomes similars a la sida en altres primats.

10.  Cerca informació sobre la farmacèutica Pfizer i explica la relació que té amb la pel·lícula.

Pfizer, Inc (NYSE: PFE) és una empresa farmacèutica nord-americana. Va ser fundada el 1849 pels cosins Charles Pfizer i Charles Erhart, immigrants alemanys, instal · lats a Brooklyn, Nova York.

Crec que es relacionen perquè han tingut moltes controvèrsies com ara la promoció il·legal dels medicaments. Realització i difusió de promocions infundades i falses sobre la seguretat dels seus medicaments. Pagar suborns a proveïdors d'atenció de salut en relació amb la comercialització de 9 drogues: Aricept, Celebrex, Lipitor, Norvasc, Relpax, Viagra, zithromax, Zoloft i Zyrtec.

11.  Vocabulari:
a)      Multinacional: Les multinacionals són societats amb empreses de producció o distribució, mercantils i industrials els interessos i activitats es troben establertes en diversos països. Encara que la matriu i oficina central estan en una determinada nació, prenen les seves decisions amb una perspectiva global per beneficiar-se dels avantatges comparatius de cada país.
b)     Tuberculosis: La tuberculosi és una infecció bacteriana contagiosa que compromet principalment als pulmons, però pot propagar-se a altres òrgans.
c)      Bioètica: La bioètica és la branca de l'ètica que es dedica a proveir els principis per a la correcta conducta humana respecte a la vida, tant de la vida humana com de la vida no humana (animal i vegetal), així com l'ambient en què poden donar-se condicions acceptables per a la vida.
d)     Biotecnologia: Per a l'Organització de la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) defineix la biotecnologia com la "aplicació de principis de la ciència i l'enginyeria per a tractaments de materials orgànics i inorgànics per sistemes biològics per produir béns i serveis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada