1. Cerca una definició de democràcia.
La democràcia és una forma d'organització de grups de persones, la característica predominant és que la titularitat del poder resideix en la totalitat dels seus membres, fent que la presa de decisions respongui a la voluntat col·lectiva dels membres del grup.
2. Fes un resum sobre la historia i l’origen de la democràcia.
Apareix en Atenes al voltant de l'any 500 aC. Durant l'edat mitjana europea es va utilitzar el terme de «democràcies urbanes» per designar a les ciutats comercials, sobretot a Itàlia i Flandes. En realitat en l'últim segle han augmentat molt el nombre de països amb un estat democràtic.
3. Quina diferència hi ha entre democràcia directa i democràcia indirecta o representativa?
En la directa: Les decisions les prenen els membres del poble sobirà reunits en assemblea.
En la indirecta o representativa: La sobirania continua en mans del poble, però aquest no exerceix directament el poder sinó que delega aquesta tasca en representants escollits periòdicament.
4. Cerca informació sobre la Constitució espanyola:
Què és i per a què serveix? Quan va ser aprovada? Quin són els pares de la Constitució? Quins temes tracta?
La constitució establia la sobirania en la Nació (no ja en el rei), la monarquia constitucional, la separació de poders, la limitació dels del rei, el sufragi universal masculí indirecte, la llibertat d'impremta, la llibertat d'indústria i el dret de propietat, entre altres. Va ser aprovada en 1812 la primera vegada el dia de Sant Josep. Uns dels pares son: Felip d'Aner i d'Esteve, Fèlix Aytes i Francesc Calvet i Rubalcaba. Tracta alguns d'aquestos temes:
La sobirania resideix en la nació.
Monarquia hereditària
Religió catòlica única religió de l'estat
Proposta de divisió provincial
Poder legislatiu per les corts
Poder executiu al rei.
5. Característiques fonamentals d’un Estat democràtic.
Es considera democràtic tot aquell govern en què la sobirania recau en la totalitat del poble.
6. Des de el punt de vista dels drets, què significa la igualtat de totes les persones davant la llei?
Dret d'igualtat davant la llei vol dir que tots som iguals davant el pes de la justícia, que no deu haver distinció entre la posició social, religió o origen, si no que a tots se'ls ha de tractar per igual a igual davant la llei
7. Per què la llibertat d’expressió constitueix una de les principals llibertats públiques?
Es el principal pilar de la democràcia, sin aquest dret no hi haura democràcia.
8. Hi ha alguna relació entre democràcia i drets humans? Explica-la
La relació és que els drets humans
Estan compostos per DRETS I OBLIGACIONS. Per exemple el vot. Si en un país es vota, és un govern democràtic perquè aquesta paraula ve del grec i significa GOVERN DEL POBLE.
9. Que es un dret fonamental?
Els drets fonamentals són drets humans positivitzats en un ordenament jurídic concret. És a dir, són els drets humans concretats espacial i temporalment en un Estat concret.
10. Quan es parla per primera vegada a la historia sobre els drets fonamentals?
El 25 de agost de 1789.
11. Quins esdeveniments històrics fan necessària la Declaració Universal dels Drets Humans?
El racisme la fam al món.
12. Quines raons hi ha per afirmar que els drets humans són universals, preferents, imprescindibles, inalienables i indivisibles.
Perquè són els drets fonamentals, que no es poden ni vendre ni intercanviar ni faltar.
13. Explica la relació entre drets i deures humans. Posa exemples que mostren aquesta relació
Un dret implica un deure sempre.
La relació és que els drets humans, estan compostos per drets i obligacions. Per exemple el vot. Si en un país es vota, és un govern democràtic perquè aquesta paraula ve del grec i significa govern del poble.
14. Quina relació hi ha entre la llibertat i la responsabilitat?
Es defineixen generalment com aquelles llibertats, facultats, institucions o reivindicacions bàsiques per tal de garantir-li una vida digna. Que són dos punts importants en la vida de l'ésser humà, podem per dir-ho d'aquesta manera: exigir... però també hi ha coses que hem de complir. Ha de ser alguna cosa igualitari ... hem d'estar conscients d'això.
15. Quina constitució democràtica va ser la primera en incorporar els drets del ciutadà?
La de París.
16. Féu una classificació històrica de les tres generacions de drets.
1a)
Tota persona té drets i llibertats fonamentals sense distinció de raça, color, sexe, idioma, posició social o econòmica.
Tot individu té dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat jurídica.
Els homes i les dones posseeixen els mateixos drets.
Ningú no estarà sotmès a esclavitud o servitud.
2a)
Tota persona té dret a la seguretat social i a obtenir la satisfacció dels drets econòmics, socials i culturals.
Tota persona té dret al treball en condicions equitatives i satisfactòries.
Tota persona té dret a formar sindicats per a la defensa dels seus interessos.
3a)
L'autodeterminació.
La independència econòmica i política.
La identitat nacional i cultural.
La pau.
La coexistència pacífica.
L'enteniment i confiança.
La cooperació internacional i regional.
17. Quins valors reivindiquen cadascuna d'aquestes generacions?
1a) Es refereix als drets civils i polítics, també denominats "llibertats clàssiques". 2a) La constitueixen els drets econòmics, socials i culturals, a causa dels quals, l'Estat de Dret passa a una etapa superior, és a dir, a un estat social de dret. 3a) Aquest grup va ser promogut a partir de la dècada dels setanta per a incentivar el progrés social i elevar el nivell de vida de tots els pobles.
18. Per què s'anomenen universals?
Els drets universals són aquells que no encutran en un text sinó que són inherents a l'ésser humà i es diuen universals perquè són reconeguts a tot arreu, aquests drets no tenen un nombre determinat.
19. Descriu algunes de les violacions de drets més rellevants avui dia.
La esclavitud o repressió
20. Quins països no són de l'ONU?
Somalilàndia
Camerun Meridional
Padània
República de Papua Occidental
República Turca del Nord de Xipre
Tibé
Sealand
Txetxènia
21. Què és l'ONU i quina és la seva funció?
L'Organització de les Nacions Unides (ONU), és una organització intergovernamental mundial, creada per la Carta de San Francisco el 1945, amb la finalitat de mantenir la pau, promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària, garantir la seguretat dels estats basant-se en els principis d'igualtat i autodeterminació i vetllar pel respecte dels drets humans.
22. Consideres necessari un compromís polític i individual amb els drets humans? Per què?
Sí, perquè és necessari per al benestar humà, si no tot seria un caos si no es castigués cada violació dels drets humans.
23. Vocabulari:
Referèndum: és una votació popular convocada pel · poder legislatiu (parlament) o pel cap d'Estat d'un país AMB l'Objectiu que la ciutadania Doni la Seva Opinió Davant d'una reforma legislativa o constitucional.
Ciutadania/Ciutadà: Ciutadà un membre d'una comunitat política. La condició de membre de l'esmentada comunitat es coneix com a ciutadania, i comporta una sèrie de deures i una sèrie de drets
Dignitat: Fa referència al valor inherent a l'ésser humà com a ésser racional, dotat de llibertat i poder creador, perquè les persones poden modelar i millorar les seves vides mitjançant la presa de decisions i l'exercici de la seva llibertat.
Revolució Francesa: És considerada el model de revolució política de la Seva època i va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat.
Moral positiva: Una persona que sàpiga que hi ha més enllà de tot el que hagi passat en el seu passat i es consideri responsable del que ha fet, que es replegui sobre el seu passat, que s'obstini pel futur i que reconegui als altres la seva mateixa naturalesa, buscant en la vida, la conciliació. Qualsevol acció pot expressar-se i dirigir-la i corregir-la per així poder renovar la seva vida, o sigui, la vida seva i el seu entorn.
Estat de dret/Estat social de dret: És un sistema institucional en què un Estat garanteix els drets individuals a partir de l'aplicación de la Llei, d'acordar Amb la dignitat de les persones i Fent que la sanció de les Conductes il·legals recaigui exclusivament sobre a els seus autors.
Estat del benestar: És, Segons el sociòleg T.H. Marshall Una combinació específica entre democràcia, benestar i capitalisme. És Tracta d'1 conjunto de polítiques consistents en la implantació d'una sèrie de serveis socials amb Caràcter universal.
Voluntat popular: És la voluntat del poble.
Institucions: És una plataforma per actuar conjuntament dotada d'un determinat poder i de mecanismes especialitzats. Les creen els actors que actuen autònomament (reactius, cognitius, creatius) en una situació de multidependència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada